Gonzo-pelit: Viisi vauhdikasta tutkimusmatkaa

Gonzo-pelit: Viisi vauhdikasta tutkimusmatkaa

Gonzo on kiistämättä yksi vuosikymmenen tunnetuimmista kolikkopelihahmoista. Rakastettu tutkimusmatkailija nähtiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2011, kun Gonzo’s Quest julkaistiin - ja nyt sarjaan kuuluu jo viisi erilaista peliä.

Kolme eri pelinvalmistajaa ovat olleet mukana Gonzon matkassa ja perinteisten slottien lisäksi portfolioon kuuluu myös yksi livepeli ja yksi megaways-peli. Innovaatiot ovat aina olleet osa Gonzon matkaa ja peleissä on nähty mullistavia tekniikoita, kuten jättimäinen peliseinä ja avalanche-mekaniikan käyttö.

Gonzo’s Quest on historian aikana ollut myös erittäin suosittu ilmaiskierros-peli ja slottiin jaetaan edelleen spinnejä. Kuitenkin sarjan tällä hetkellä suosituin spinni-peli on ehdottomasti Gonzo’s Quest Megways.

Nappaa Wildzin Gonzo’s Quest Megaways -kierrokset >>

Gonzo’s Quest - dynastian alku

Gonzon matka El Doradon kadonneeseen kaupunkiin alkoi vuonna 2011, kun NetEnt julkaisi Gonzo’s Quest -kolikkopelin. Slotti oli hitti jo syntyessään ja todellinen lähtölaukaus pelistudion menestykseen. Peli perustuu espanjalaiseen tutkimusmatkailija Gonzalo Pizarro Alonsoon ja tämän yritykseen löytää taruista tuttu kultainen kaupunki.

Teema näkyy vahvasti Gonzo’s Questin visuaalisessa suunnittelussa ja grafiikoissa. Pelitaulukon taustalla kimmeltää kultainen temppeli ja keloilla pyörivissä kivisissä symboleissa on kaiverruksia muinaisista naamioista ja taustalla kuuluu viidakosta tuttuja ääniä.

 • Palautusprosentti: 95,97%
 • Voittolinjat: 20
 • Volatiliteetti: keskitaso

Kun peli julkaistiin, toimi se mullistavalla avalanche-tekniikalla, jonka moni muu pelinvalmistaja on sittemmin ottanut käyttöönsä omissa sloteissaan. Suomeksi ”lumivyöryksi” kääntyvä termi tarkoittaa käytönnössä sitä, että voittavan kierroksen yhdistelmässä olevat symbolit räjähtvät pois ja niiden tilalle tippuvat uudet. Tämä jatkuu siihen saakka, kunnes voittavia kombinaatioita ei enää synny. Jokaisen kierroksen jälkeen voittoihin lisätään kerroin, jota annetaan maksimissaan 5x saakka.

Gonzo’s Quest -pelissä ei ole ilmaiskierroksia vaan ilmaispudotuksia. Voit siis saada jopa 10 ilmaista pudotusta, kun keräät vähintään kolme scatter-symbolia.

Vielä vuosienkin jälkeen Gonzo’s Quest kuuluu nettikasinoiden pelatuimpiin peleihin. Ei siis ihme, että sen tarinaa on jatkettu lukuisiin muihin versioihin.

Gonzo’s Quest Megaways - uusi tekniikka käyttöön

Ensimmäisen ja toisena julkaistun Gonzo’s Quest Megaways -pelin välissä ehti kulua melkein kymmenen vuotta. No hyvää kannattaa odottaa! Kakkososan julkaisi samaan konserniin kuuluva Red Tiger Gaming, jonka hallussa oli haluttu Megaways-lisenssi.

 • Palautusprosentti: 96%
 • Voittolinjat: 117 649
 • Volatiliteetti: korkea

Gonzo’s Quest Megaways on todellinen kunnianosoitus alkuperäiselle teokselle. Slotin graafikoita on hieman paranneltu, mutta yleisilme on muutoin samanlainen. Pelissä on myös sama avalanche-mekaniikka ja tutut Free Fall -ilmaiskierrokset. Mutta mikä siis on muuttunut?

Suurin yksittäinen muutos on tietenkin Megaways-moottori, joka pitää kelat jatkuvassa liikkeessä. Keloja on yhteensä kuusi kappaletta ja jokaisella voi olla kerrallaan 2-7 symbolia, mikä kasvattaa voitolinjojen määrää jopa yli 100 000 kappaleeseen. Gonzo’s Quest Megaways -pelissä on kaksi uutta erikoistoimintoa: maanjäristys, joka ilmestyy sattumalta ja tärisyttää pois kaikki alhaisen tason symbolit sekä rikkomattomat wildit, jotka pysyvät keloilla avalanche-toiminnon aikana.

Gonzo's Gold kolikkopeli

Gonzo’s Gold - NetEnt astuu jälleen kuviin

Ensimmäinen todellinen jatko-osa on NetEntin vuonna 2021 julkaisema Gonzo’s Gold. Slotti irtautuu vahvasti alkuperäisestä pelistä - ja harmillisesti menettää osan luonteestaan ja jää hieman latteaksi. Aikaisemmissa peleissä vahvasti esillä ollut Gonzo näkyy oikeastaan vain yhtenä kelalla pöyrivänä symbolina.

Suurin muutos on kuitenkin voittolinjojen ja avalanche-mekaniikan puutos. Gonzo’s Gold toimii cluster pays -tyylillä: sen sijaan että voittoja kerättäisiin tietylle linjalle, etsitään niitä mahdollisimman suuriin rykelmiin (3-25 symbolia).

 • Palautusprosentti: 96,11%
 • Voittolinjat: rykelmät
 • Volatiliteetti: korkea

Slotissa on varsin mielenkiintoinen ilmaiskierros-peli, joka aktivoituu kolmes scatter-symbolista. Bonuspelin alussa pääset valitsemaan yhden symbolin, joka laajenee aika voittavassa rykelmässä ollessaan. Ilmaiskierroksia on tarjolla peräti 10 kappaletta.

Gonzita’s Quest - tuore hahmo, vanha tyyli

Red Tigerin toinen panostus Gonzo-pelien maailmaan on erittäin mielenkiintoinen. Pelistudio nimittäin esitteli vuonna 2022 täysin uuden hahmon: Gonzitan. Naispuoleinen tutkimusmatkailija jahtaa samaa aarretta ja tuo mukanaan täysin tuoreita erikoistoimintoja. Huomattavaa on kuitenkin se, että Gonzita’s Quest muistuttaa huomattavan paljon alkuperäistä Gonzo’s Questia.

Pelissä ei kuitenkaan vain ole korvattu Gonzoa Gonzitalla ja lopetettu kehitystyö siihen. Luvassa on paljon tuttua, kun samanlaiset symbolit, avalanche-tekniikka ja samanlainen 5x3 pelitaulukko 20 voittolinjalla. Mukana on kuitenkin paljon uutta ja esimerkiksi volatiliteetti on korkeampi kuin Gonzo’s Questissä.

 • Palautusprosentti: 95,6%
 • Voittolinjat: 20
 • Volatiliteetti: korkea

Gonzita’s Questin ilmaiskierrokset ovat ehdottomasti pelin paras antia. Ne eroavat huomattavasti totutusta, sillä keloilla ei pyöri lainkaan symboleita vaan erilaisia kivilaattoja, joissa on voittokertoimia. Kierrosten aikana kultaisella tuolilla istuva Gonzita valtaa kokonaan kolmannen kelan. Spinnien aikana kivilaatat jäävät paikoilleen ja kun koko kela on täynnä, Gonzita kerää voitot ja arvokkaamat kultaiset ja timanttiset laatat ilmestyvät. Kivilaatoissa voittokertoimet ovat 1-7x, kultaisissa 10-75x ja timanttisissa 100x-750x.

Gonzo's Treasure Map livepeli

Gonzo’s Treasure Map

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, on Evolution Gamingin Gonzo’s Treasure Map, joka julkaistiin kesällä 2023. Pelistä oli aikaisemmin olemassa Gonzo’s Treasure Hunt -nimellä kulkeva samantyylinen peli, mutta se on korvattu kaikessa hiljaisuudessa Gonzo’s Treasure Map -pelillä.

Peli on aivan fantastinen eikä samanlaista livepöytää löydy mistään muualta. Livejuontajan vetämän shown taustalla on massiivinen peliseinä, joka toimii Gonzo’s Treasure Mapin päänäyttämönä. Peli käynnistyy kun asetat panokset mihin tahansa seinän 70:stä ruudusta, jonka jälkeen kartta katoaa ja pelitaulukko ilmestyy esiin ja paljastaa muun muassa bonuspelin ruudut.

Seuraavaksi seinän ylälaidassa oleva rulla luo kultaisia palikoita, joissa on 10x voittokertoimet. Ne valuvat paikalleen - ja jos panoksesi on tässä kohdassa, saat 10-kertaiset voitot. Tämän jälkeen pudotetaan 20x voittokertoimet. Bonuspelissä voittokertoimet kasvavat entisestään ja rullalta tippuu rubiini-palikka. Bonuspelin aikana voit saada jopa 500-kertaiset voitot!

Palautusprosentti: 95,2%.