Näin vedonlyöntikertoimet lasketaan ja otat siitä kaiken irti

Näin vedonlyöntikertoimet lasketaan ja otat siitä kaiken irti

Vedonlyönti on yksi suosituimmista rahapelaamisen muodoista. Silti veikkaamisen perusperiaatteet voivat olla monelle hepreaa. Käsittelemme tiiviissä paketissa sitä, kuinka kertoimien laskenta toimii ja mitä pelaajien kannattaa tästä tietää.

Jopa kymmenet, ellei sadat tuhannet suomalaiset harrastavat veikkaamista viikoittain. Moni ymmärtää suurin piirtein mitä kertoimet tarkoittavat, mutta numeroiden taakse kätkeytyy paljon kiinnostavia yksityiskohtia.

Tuntemalla paremmin kertoimien ja todennäköisyyksien laskentaa, pelaaja voi saada harvinaisia tilaisuuksia löytää ylikertoimia, joita pelaamalla palautusprosentti voidaan nostaa positiiviseksi. Otetaan seuraavaksi enemmän selkoa siitä, mitkä seikat vaikuttavat kertoimien muodostukseen.

Kertoimet kertovat enemmän kuin tuhat sanaa

Kun puhutaan järjestetystä vedonlyönnistä, perustuu kaikki todennäköisyyksiin ja sitä kautta laskettaviin kertoimiin. Vedonlyöntikerroin ilmaisee kuinka moninkertaisesti pelaaja saa pelien tarjoajalta rahansa takaisin oikean lopputuloksen ennustamisesta.

Todellisuudessa pitkävedon lyöminen on ikuinen kissa-hiiri-leikki vedonvälittäjän eli bookkerin sekä asiakkaan välillä. Bookkeri pyrkii laskennallisen palautusprosentin avulla tarjoamaan pelajille alikertoimia, kun taas pelaajat pyrkivät hyödyntämään ylikertoimia etua saadakseen. Pitkässä juoksussa ylikertoimet tuottavat betsaajalle voittoa ja alikertoimet tappiota. Talolle taas kuvio toimii toisin päin.

Esimerkiksi kolikonheitossa tavallinen ja tasapuolinen kolikko tarkoittaa sitä, että kruunan ja klaavan mahdollisuus on aina 50%. Kertoimena tämä tarkoittaisi 1/0,5=2,00 kerrointa vedonlyönnissä, jossa maksetaan 100% palautus oikealle osumalle. Monesti kohteet ovat kuitenkin paljon moniulotteisempia, kuten urheilutapahtumat, joissa osallistujat ja olosuhteet vaikuttavat todennäköisyyksiin.

erilaiset vedonlyönti kertoimet

Kertoimia on erilaisia

Suomalaisille tutuimpia ovat niin sanotut desimaaliset kertoimet, joissa kerroin ilmoitetaan desimaaliluvulla. Luku saadaan, kun kohteelle laskettu todennäköisyys muutetaan desimaaliksi ja sillä jaetaan kokonaisluku 1. Esimerkiksi 25% todennäköisyys tarkoittaisi kerrointa 1/0,25= 4,00. Jos tähän kohteeseen panostaa 10 euroa, saa pelaaja kohteen osuessa takaisin 10€ x 4,00 = 40,00 euroa.

Toinen esimerkiksi yleisesi Brittien saarilla ja anglikaanisessa maailmassa käytetty fraktionaalinen. Tässä tekniikassa kertoimet ilmoitetaan siis murtolukuina.

Esimerkkinä tästä 50% todennäköisyys olisi kerroin 2/1 ja puolestaan 80% todennäköisyys vastaisi lukua 4/5. Helppo muistisääntö kertoimen palautuksen laskemiselle on, että panostamalla nimittäjän, voittaa takaisin osoittajan sisältämän numeron verran rahaa. Esimerkiksi 4/5 tarkoittaa sitä, että 5€ panoksella voittoa saisi 4€ eli yhteensä 9€ takaisin sis. voitto ja oma panos.

Kolmas maailmalla käytetty kertoimien ilmaisun muoto on amerikkalainen laskutapa. Pyhässä yksinkertaisuudessaan amerikkalainen kerroin ilmaisee aina, kuinka paljon 100 dollarin panoksella pelaaja saa takaisin tai paljonko pitää panostaa voittaakseen satasen.

Esimerkiksi kerroin +350 tarkoittaisi sitä, että panostamalla satasen pelaaja voittaa 350 rahaa takaisin. Puolestaan -150 tarkoittaa, että voittaakseen satasen pelaajan tulee panostaa 150 rahaa.

Miten kertoimet lasketaan?

Vedonlyöntitoimistot käyttävät paljon aikaa, vaivaa, teknologiaa ja jopa tekoälyä kertoimien muodostamiseen. Tarkoituksena on pysyä koko ajan niskan päällä verrattuna pelaajiin keräämällä mahdollisimman paljon tietoa ja käyttämällä tätä lopputulosten ennustamiseen.

Esimerkiksi urheilu- ja hevosvedonlyönnissä hyödynnetään paljon historialliseen dataan ja tilastoihin perustuvaa ennustamista. Kuntopuntarit, osallistujien terveystilanteen seuraaminen sekä olosuhteiden vaikutukset kuuluvat olennaisena osana kertoimen muodostamiseen. Lisäksi käytetään analytiikkaa ja asiantuntijoita sekä syvädataa apuna ennustamaan esimerkiksi kahden eri joukkueen voimasuhteita.

Näiden monimutkaisten asioiden summaamisen jälkeen eri lopputuloksille lasketaan todennäköisyydet, jonka jälkeen muodostetaan kertoimet. Lopuksi bookkeri vielä tekee oman palautusprosenttinsa mukaisen vähennyksen kertoimiin, jolloin saadaan lopullinen kerroin. Yleensä vähennys on 5%-10% sivustosta riippuen.

Mikäli vedonlyöntitoimisto X haluaisi tarjota kohteen vaikkapa manipuloimattomasta kolikonheitosta 10% katteella, olisi lopputulos seuraavanlainen. Todennäköisyydet lopputuloksille ovat 50%-50%. Ilman vähennystä tämä tarkoittaisi 2,00 kerrointa molemmille tuloksille. Jos tähän tehtäisiin 10% vähennys, olisivat molemmat kertoimet kuitenkin pelaajalle 1,90. Näin ollen pitkässä juoksussa pelaaja jäisi kymmenyksen tappiolle lyömällä vetoa kolikonheiton lopputuloksesta X-toimiston listoilla.

Kertoimien ymmärtäminen avaimena voitolliseen vedonlyöntiin

Miksi vedonlyönnin kertoimien ymmärtäminen on niin tärkeää? Siksi, että ymmärtämällä kertoimia ja niiden muodostamista voit parantaa omia mahdollisuuksiasi voittamiseen. Pelaamalla sokkona tulet aina ottamaan riskin ajautua alikertoimien ja pitkäjänteisen tappiollisen veikkaamisen kierteeseen.

Tietämällä enemmän kertoimista, voit tehdä valistuneempia pelipäätöksiä. Valitsemalla korkeimmat mahdolliset kertoimet ja pienimmän palautusprosentin veikkaussivut takaat aina paremmat lähtökohdat voitolliseen pelaamiseen. Ylikertoimet ovat voitollisen vedonlyönnin kulmakivi ja niiden löytämiseksi tulee osata itsekin laskea kertoimia.

Tee aina itse oma analyysi kohteesta. Tarkista kokoonpanot, kuntopuntarit, lue ennakoita ja haastatteluja. Tutki dataa ja katso esimerkiksi otteluohjelmaa. Onko toisella joukkueella menossa härkäviikot tai ensi viikolla odottaa elintärkeä paikalliskamppailu? Tällä voi olla vaikutusta sekä kokoonpanoon että motivaatioon.

Muodostamalla oman todennäköisyysarviosi voit ruveta vertailemaan markkinoilta löytyviä kertoimia. Vertaa niitä omaan laskemaasi rajakertoimeen ja poimi pelikupongeille kohteet, jotka ylittävät oman arviosi. Näin voit pitkässä juoksussa tehdä vedonlyönnistä voitollista.