Peliautomaattien pelaaminen laskenut merkittävästi

Peliautomaattien pelaaminen laskenut merkittävästi

Suomalaisten rahapelien kulutustottumukset ovat jatkaneet merkittävässä murroksessa. Fyysisten automaattien sijaan pelaaminen on siirtynyt edelleen digitaalisiin kanaviin.

Jo korona-aikana merkittävästi vähentynyt Veikkauksen hallinnoimien peliautomaattien tuotto on jatkanut laskusuuntaista trendiään. Pandemian aikana pelaaminen väheni luonnollisista syistä, mutta tuoreimpien tilastojen valossa pelaajat eivät ole palanneet masiinoiden ääreen vanhaan malliin.

Vuonna 2019 Veikkaus nettosi peräti 550 miljoonan euron pelikatteen fyysisillä hajasijoitetuilla pelikoneilla Manner-Suomessa. Nyt tämä summa on kutistunut vain yhteen neljännekseen tuosta, vain 125 miljoonaan euroon, kertoo Veikkauksen edustaja Iltalehdelle.

Myös peliautomaattien määrä on laskenut nopeasti

Rahapelaamisen nopea muutos ei ole pelkästään muuttuneiden kulutustottumusten satoa. Samaan aikaan Veikkaus on kärkkään palautteen ja yhteiskunnallisen keskustelun saattelemana vähentänyt automaattiensa määrää 18 000 puoleen eli hieman alle 9 000:een.

Tätä nopeaa muutosta on vauhdittanut myös asiamiesten eli kauppiaiden kiihtynyt luopuminen pelikoneista HS.fi:n mukaan. Uudet tunnistautumista edellyttävät toimenpiteet ovat vaikuttaneet pelaajamääriin laskevasti, eivätkä koneiden majoittajat ole jättäneet värkkejään seisomaan tyhjänpanttina.

Eri suuntaan Euroopan kanssa

Samaan aikaan maailman tunnetuimman pelialan datayhtiön H2GC:n raportin mukaan fyysisten rahapelien osuus kokonaismarkkinassa on kasvanut merkittävästi. Pandemian kurittamat kivijalkakasinot ovat kasvaneet jopa 34% vuoteen 2021 verrattuna ja nettipelaaminenkin on jatkanut tasaisessa 8% kasvussa.

Näin ollen Suomessa vedetään vahvasti vastakarvaan muuhun Eurooppaan nähden. Kokonaisuudessaan näyttää siltä, että peliautomaattien pelaaminen vähenee kotimaassa edelleen, kun taas digitaaliset rahapelit tulevat kasvattamaan markkinaosuuttaan.