Voittava vedonlyönti: ammattilaisen 5 vinkkiä

Voittava vedonlyönti: ammattilaisen 5 vinkkiä

Vedon lyöminen on monelle mieluisaa ajanvietettä. Tutkimusten mukaan yli puolet suomalaisista vedonlyöjistä harrastavat uhkapelaamista lisäjännityksen hakemiseen tai puhtaasti viihteenä.

Voittava vedonlyönti on kuitenkin valtaosalla tavoitelistan kärjessä. Keskimäärin on mukavampaa voittaa kuin hävitä. Toisille taas etenkin urheiluvedonlyönti on eräänlainen sijoitusmuoto, jossa voi pitkässä juoksussa päästä esimerkiksi osakemarkkinoita parempaan keskituottoon.

Toki vedonlyönnin lainalaisuudet tuovat eroavaisuuksia sijoittamisen näkökulmasta. Kuten Joseph Buchdal totesi kirjassaan, on riskimaisema urheiluvedonlyönnissä hyvin erilainen verrattuna vaikkapa osakkeisiin. Uhkapelaamalla pääoma häviää välittömästi kohteen mennessä pieleen, kun taas osake vaatii pitkäkestoisen arvonromahduksen.

Tässä artikkelissa tarkastalemme muutamaa kulmakiveä voittavaan vedonlyöntiin, jotka on koonnut pitkäaikainen vedonlyöntisijoittaja ja rahapelialan ammattilainen.

1. Pelaa vain ylikertoimia

Palaa aina sääntöön numero yksi, jos joskus tuntuu, ettei veikkaamisesta tule mitään. Loppujen lopuksi voittavan pelaamisen ainoa salaisuus piilee ylikertoimissa.

Vedonvälittäjät ovat aina vähentäneet annetuista kertoimista oman marginaalinsa, ns. "talon edun". Laskennallista palautusprosenttia viilaamalla yhtiöt pitävät toimintansa kannattavana. Koska kyseessä on laskennallinen, eikä absoluuttinen palautusprosentti, tarkoittaa tämä mahdollisuutta pelaajan kannalta myös positiiviseen palautusprosenttiin.

Normaalisti palautusprosentti on 100%. Kahden yhtä todennäköisen lopputuloksen A ja B tapauksessa tämä tarkoittaisi 50-50-tilannetta. Kertoimet kuvastaisivat tätä 2,00-2,00 lukemilla. Bookkerin kirjoissa marginaali vähennettynä tarjotut kertoimet voisivat olla 1,95-1,95. Jos löisimme vetoa tähän kohteeseen tuhat kertaa A:lle, jäisimme suurella todennäköisyydellä tappiolle, sillä kohde osuu harvemmin kuin kerroin palauttaa panoksen.

Entä jos voisimme olettaa, että A onkin todennäköisempi lopputulos ja tapahtuu 60% todennäköisyydellä? Tällöin kertoimien tulisi olla 1,66-2,50, joten A olisi selkeä ylikerroin ja B alikerroin.

Kun pelattujen kohteiden odotusarvo on korkeampi kuin tarjottu kerroin, tulet pitkässä juoksussa päätymään vedonlyönnissä voitolle. Voitat useammin kuin bookkeri on laskenut ja palautusprosentti nousee yli 100% eli nautit tuottoa panoksillesi.

2. Tee taustatyöt kunnolla

Kuinka ylikertoimia sitten löytää? Tämä vaatii jonkin verran työtä ja sitoutumista. Laiskallekin vedonlyöjälle on mahdollista löytää valmiiksi poimittuja vetovihjeitä internetistä, mutta pitkässä juoksussa kannattaa panostaa myös omaan taustatyöhön.

Pelaa kohteita, jotka ovat urheilulajeista tai tapahtumista, joita seuraat aktiivisesti. Mediaa kuluttamalla voit olla perillä joukkueiden tai pelaajien nykykunnosta, pelaajien loukkaantumistilanteista ja niin edelleen.

Laaja tilastojen hyödyntäminen ei myöskään ole koskaan pahasta. Vertaa kuntopuntareita, lue otteluennakkoja ja tarkkaile keskinäisten kohtaamisten historiaa. Nämä yhdistettynä pelipäivän viimeisimpiin tietoihin luovat pohjaa harjaantuneiden pelivalintojen tekemiseen.

Muodosta itse oma todennäköisyysarviosi kohteesta perustuen data-analyysiin sekä omiin havaintoihin. Katsasta tämän jälkeen markkinoiden tarjonta kertoimien osalta ja katso, missä omat todennäköisyytesi ja sitä kautta kerroinrajat ylittyvät.

3. Hyödynnä poikkeustilanteet

Monesti parhaat tilaisudet talon päihittämiseen liittyvät poikkeuksellisiin tilanteisiin. Onko joku seura potkinut juuri päävalmentajansa pihalle? Toiselta joukkueelta taas voi puuttua kourallinen kärkipelaajia äkillisen flunssa-aallon takia.

Näissä tilanteissa on elintärkeää reagoida nopeasti ja seurata mediaa. Mikäli huomaat, että illan jääkiekko-ottelussa vastapuolelta puuttuvat molemmat maalivahdit ja Zamboni-kuski istutetaan tolppien väliin, ovat todennäköisyydet muuttuneet. Jos olet nopea, voit ehtiä lyömään vetosi sisään ennen kuin kertoimia ehditään muuttaa.

Erityisen herkkiä lajeja tällaisille poikkeuksille ovat joukkuelajit, joissa yksittäisten pelaajien rooli on muuta joukkuetta suurempi. Esimerkkeinä mainittakoon baseball-syöttäjät, jääkiekkomaalivahdit, pesäpallon lukkarit tai koripallon supertähtipelaajat.

Palloilusarjoissa etua voi myös hakea otteluohjelmista. Jos vaikkapa Mestareiden liigassa on edessä finaali ja saman viikon tiistaina toinen joukkueista pelaa merkityksettömän liigaottelun, on todennäköistä nähdä poikkeuksellisia tuloksia viimeksi mainitussa.

4. Hallinnoi pelikassaasi

Pidä huolta omasta budjetistasi ja panoskurista. Mitä suurempi ylikerroin ja mitä todennäköisempi lopputulos, sitä suuremman panoksen voit asettaa. Jos taas ylikerroin on pieni ja todennäköisyys pieni, kannattaa panostaso pitää suhteellisesti matalana.

Riskienhallintaan ja optimaaliseen tuotto-odotukseen on käytetty paljon Kellyn kaavaa. Matemaatikko John Kellyn kehittämää mallia on tutkittu paljon, ja sen on todettu soveltuvan hyvin vedonlyöntiin.

Kellyn kaava

Panostaso = (T*K-1) /(K-1)

T = oma todennäköisyysarvio (%)

K= vedonvälittäjän kerroin

Jos esimerkiksi oma todennäköisyysarviosi on 60% ja kerroin on 2,00 saadaan panostasoksi (0,6*2,00-1)/(2,00-1)= 0,2 eli 20% pelikassastasi.

Tämä voi kuulostaa hurjalta, ja sitä se onkin. Monet ammattivedonlyöjät käyttävät vielä erillista turvajakajaa tälle luvulle, sillä 20% panostuksella kassa voi kuivua kasaan yllättävän nopeasti kylmän putken iskiessä.

Olen kuullut, että monet käyttävät jakajana kaikkea 3-10 välillä. Itse painotan hieman enemmän kassan kasvuvauhtia, joten käytän turvajakajana lukua 4. Tällöin esimerkkikohteesen asettaisin panokseksi 20%/4 eli 5% omasta pelikassastani.

5. Pidä kirjaa vedoistasi

Vale, emävale, tilasto. Voittavaan vedonlyöntiin kuuluu kuitenkin olennaisena osana tiukka kirjanpito. Mikäli et tiedä tarkkaan mitä olet pelannut, millä panoksilla ja millä tuloksilla, et voi tietää oletko voittava vai tappiollinen pelaaja.

Tee itsellesi vaikkapa yksinkertainen Excel-taulukko, johon kirjaat jokaisen pelaamasi vetokupongin. Merkkaa ylös oma todennäköisyysarviosi, kertoimet, lopputulos, panos ja mahdolliset voitot.

Näin voit tarkastella omaa pelaamistasi rehellisesti. Kannattaa myös merkata ylös eri lajit, vetomuodot ja jopa joukkueet, joita pelaat. Pilkkomalla dataa voit huomata mitkä sarjat, lajit tai pelitavat ovat sinulle tuottoisimpia ja mitkä taas kannattaa jatkossa heittää romukoppaan.

Hyödynnä vedonlyöntibonukset

Usko tai älä. Voittavan vedonlyöjän kannattaa aina käyttää vedonlyöntibonukset. Mikäli veikkaat aina ylikertoimia ja positiivisella palautusprosentilla, tällöin myös bonukset kääntyvät eduksesi.

Tarjouksiin sisältyy aina kierrätysvaatimukset, mutta isossa kuvassa niillä ei ole suurta merkitystä. Jos pelaat aina kohteita, joihin panostaisit muutenkin, saat käyttöösi vain ylimääräistä vipuvartta pelisivuston piikkiin. Kohteet osuvat joka tapauksessa samoilla todennäköisyyksillä, oli käytössä oikeaa tai bonusrahaa.

Näin ollen pitkällä aikajänteellä bonukset kääntyvät myös kannaltasi useammin voitoksi kuin tappioksi. Kerroin- ja panosrajat voivat hieman hidastaa kierrättämistä, mutta pidä pää alhaalla ja sitoudu noudattamaan pelistrategiaasi. Näin oman pääoman kasvua on mahdollista vauhdittaa bonusten siivellä.

Yhteenveto

Vetoa voi lyödä voitollisesti. Se vaatii kuitenkin harrastajalta osittain jopa ammattimaista suhtautumista veikkaamiseen. Pelaa vain ylikertoimia ja käytä aikaa taustatyön tekemiseen mahdollisuuksien löytämiseksi. Ole erityisen tarkkana poikkeavissa tilanteissa, sillä kriiseissä piilee aina voittamisen siemen. Pidä panostasosi kurissa ja kirjanpito kunnossa. Käyttämällä vedonlyöntibonuksia voit nopeuttaa tietäsi kohti voitollista vedonlyöntiä.

FAQ: Voittava vedonlyönti

Voiko vedonlyönnistä jäädä voitolle?

Kyllä. Noin 1-2% kaikista vedonlyöjistä on voitollisia. Pitkäjänteinen voitollinen vedonlyönti vaatii kuitenkin malttia ja työtä onnistuakseen.

Miksi en voita vedonlyönnissä?

Todennäköisesti lipsut pelistrategiastasi, etkä pelaa optimaalisesti. Pelaat huonoilla kertoimilla ja kohteita, joista et välttämättä ole perillä. Lopeta impulsiivinen pelaaminen ja aloita systemaattinen vedonlyönti.

Kannattaako vedonlyöntibonukset käyttää?

Voittavan pelaajan tulisi aina käyttää vedonlyöntibonukset hyväkseen. Ne tarjoavat aina positiivista kasvua kassavirtaan oikein käytettynä.